Van onderwijs tot wijs en gezond

 
          Ik stond in het onderwijs. Ik stond nog in het onderwijs. In de toekomst zal men zeggen: ik handhaaf me in het onderwijs. Het rustig staantijdperk is voorbij.

Trouwens mijn moedertaal onderschat het onderwijs. Onder betekent beneden, aan de beneden zijde van. Onderwijs: beneden wijs? En in het onderwijs onderrichten we. Neen, Nederlands, we richten onze leerlingen en studenten niet naar onder, niet naar de onderwereld. Soms denkt mijn moedertaal nochtans positief. Een leerkracht voedt op, gelukkig niet onder. Nederlandstalige scholen scheppen geen ondervoede kindjes. Dank, moedertaal, voor dit welzijn. Ik kan nu verder gaan met mijn wijsheid, terwijl ik blijf zitten. Gaan is heilzaam, je moet bewegen. Ver gaan is gezond, verder gaan gezonder. Ik ga dus verder.

Typisch voor de derde leeftijd: ik begon spontaan over de gezondheid te bomen. En ik zie door de bomen het bos in het bijzonder voor jullie.   

Mijn bos raadgevingen begint met constataties. Kunnen minnen is een pluspunt in het leven. Min is plus. Min is zelfs beter dan plus. In het beroemde werk “Relativiteit zonder theorie” van Prof. Dr. Ohnestein staat de overbekende wet van Mie-geeft-van-katoen-onder-de-wol: “Als je jong bent, moet je veel en vurig minnen. Als je oud bent moet je plussen.”
Volgens deze wet geven ze je, als je oud wordt, een plus-zoveel pas, je hoort bij de plussers. Zodra je begint te plussen, mindert het minnen. Men zegt: uitgesproken plus veel is stilzwijgend min nul. Ik hoop dat het niet waar is. Min nul is zo minnetjes en ik plus reeds 70, maar nog niet uitgesproken. Het schijnt: op 65 is een derde van de mannelijke rokers impotent. Ik rook niet. Het zou dus bestaan, althans vanaf 65, rook zonder vuur. Plusrook zonder minvuur. Met het omgekeerde minvuur zonder plusrook, kan je je bed niet in de fik steken. Veilig, gezond minvuur. Misschien uitgeblust als uitgesproken plus veel komt. Ik spreek het niet uit. Ik zwijg over dat verouderen, ik maak er “ver oud eren” van. Elke leeftijd heeft zijn charme. Ik bemin die charme. Ik plus positief. Derde leeftijd: ja. Derderangsfiguur: neen. Dat is mijn geloof en ik hoop dat jullie dit stukje leuk vinden.

© Hugo Van Vlaslaer.

terug naar de startpagina (klik)  naar de inhoudstafel van deze reeks (klik) 

naar het volgend stukje (klik)