Mijn “Alles-in-één” werd ziek en ik leed

 

 Ik heb op 7 oktober 2012 een nieuwe computer, een HP, van het type alles-in-één gekocht. Hij heeft  een groot scherm. De computer is ingebouwd In de rug van dat scherm, zoals de tv in een flat screen tv. Alles bestaat dus uit het scherm met de computer, het toetsenbord en de muis. Mijn HP heeft een “hoge potentie” en is zeker mooi. De voet is geen banale driepikkel en het scherm kan naar believen geheld worden.

Ik ben heer en meester, webmaster, van twee websites: www.literairhugo.be

 en www.pelcaenduffel.be

Ze zijn geboren met het programma Frontpage 2003 en worden heden in upgedatet leven gehouden met SharePoint Designer 2007.

Heb ik de neiging meer dan zeker te spelen? Ik bedoel ik wou twee ftp-programma’s, één + een reserve. Ftp is een file transporting protocol, een programma dat de website op het internet zet. In SharePoint Designer zit zo’n programma ingebouwd. Ik wou nog FileZila als reserve. Die ftp kan je gratis downloaden. Toen mijn nieuwe computer twee weken oud was, kreeg ik die neiging. Ik vroeg Google naar FileZila. Verwondering: ik kreeg niet de uitgever van FileZila op het scherm, maar het toonde gedienstige firma’s die FileZila aanboden. Commercieel gedienstige firma’s, ze hadden naast de gratis aanbieding ook nog wat te koop. Ik koos er een die mijn computer nog extra wou beschermen mits betaling. Ik genoot reeds de bescherming van Norton, vinkte het vakje voor extra te koop niet aan en zo wou ik aanstonds zonder meer FileZila. De firma niet, ze keek mijn computer toch eerst na en ze veroordeelde hem tot “in slechte staat” met 220 fouten en drong aan met het te kopen programma de fouten uit te schakelen. Ze zou het reeds zelf doen als ik kocht. Ik betrouwde het zaakje niet: afzetterij. Nieuwe computer in slechte staat? Ik gooide de firma uit mijn computer. Ze trakteerde nog op de tekst: “Wij betreuren het dat u nu reeds onze samenwerking stop zet.” Ik gaf aanstonds Norton de opdracht mijn computer grondig te scannen. Die vond die 220 fouten niet. Een andere willekeurig uit de Googlelijst gekozen firma installeerde FileZila wel zonder de dreiging “je geld of blijvende computerproblemen”.

Dreiging? Mijn HP werd hoog penibel, hoog problematisch, maandenlang. Ik vermoed: die 220 fouten waren er opgezet.
Mijn HP trachtte zichzelf te genezen. Minstens om de veertien dagen deed hij ”startherstel” lopen, omdat hij niet kon starten. Het kon enkele minuten duren, maar zou eigen bestanden en analoge niet wijzigen. Soms liep spontaan “systeemherstel”, kon ook duren en zou eveneens braaf handelen. Ik liet telkens daarna Norton scannen.  Norton vond dan een aantal “trackingcookies”, werden volledig opgelost, waren een laag risico. Maar na zo’n nieuw “systeemherstel” was het een week daarvoor geïnstalleerd programma “Dragon NaturallySpeaking home 12” verdwenen. Opnieuw installeren. De volgende “systeemherstel” toverde het weer weg. Was mijn HP een hoogbegaafde paljas, een gekke computer?

Ik begreep pas veel later dat “systeemherstel” herstelt naar een vorige toestand zonder de nieuw ontdekte fouten. Een ondertussen geïnstalleerd programma verdwijnt daarbij. Zei HP niets van.

Ik zoek telefonisch steun bij HP.  Ik vertel de deskundige aan de lijn dat mijn computer gek doet. Staaf dat met de feiten. Vergeet te spreken over de 220 fouten. De man vraagt welk toetsenbord ik gebruik. Hij zegt “keyboard”, want hij is een Hollander.  Ik antwoord: een toetsenbord van Logitech met USB-aansluiting.”
“Dat is misschien niet compatibel, had u moeten nazien.”  vindt de man, “ Gebruik het meegeleverde.”

Dat meegeleverde is draadloos zoals de muis. Waarom batterijgevallen als dat niet perse hoeft?  Maar ik zal voortaan het draadloze keyboard gebruiken, zoals de Hollander wil.
Ik informeer met Google bij HP naar de compatibele toetsenborden. Krijg een reeks nummers. Ik ben natuurlijk overtuigd dat het draadloze van het goede nummer is. Toch draai ik, met mijn neiging tot zekerheid, het toetsenbord om: het nummer zal op de onderzijde staan… De tekst op het scherm draait mee om, staat op zijn kop. Toetsenbord terug omkiepen. De tekst draait niet mee.  Hoe draaide ik het toetsenbord?  Misschien kantelde ik het in de langsrichting? Hoe?  Ik probeer alle draaimogelijkheden. De tekst op het scherm blijft op zijn kop.  
Google raadplegen over “computerscherm draaien”. Hoe? Ik leg daarvoor  de alles-in-één op zijn rug  plat op de tafel. Ik ga met het draadloos toetsenbord aan de ander zijde van de tafel zitten en ik kan zo de tekst lezen en Google raadplegen. Die  weet het zelfs “grappig” met Willem:
Hier een leuk trucje voor iemand die een goeie grap uit wil halen bij iemand zijn computer. Druk als diegene even weg is op de computer de toetscombinatie: CTRL + ALT + pijltje beneden/links/rechts in. Het beeld draait nu naar de kant van het pijltje! Best lastig om op zijn kop een word-document te typen! Om dit effect weer normaal te krijgen hoef je alleen maar CTRL + ALT + pijltje boven te drukken! Alleen jammer is het dat deze truc niet op elke computer werkt! Dat ligt aan de drivers in de computer. Maar daarom is het nog wel het proberen waard! Leuk voor op het werk!

Willem

Dank je Willem. Ik druk tegelijk Ctrl+ Alt + pijltje naar boven van het pijlenkwartet en de tekst staat niet meer op zijn kop. Dank je Willem!  Maar ik zal Ctrl +  Alt + pijltje niet toepassen als  een goede grap. Ik vind het pesten.
 
Vraag: bereken de kans om bij het omdraaien van het toetsenbord met beide handen, die toevallig toetsen aanraken, juist tegelijk Ctrl + Alt + pijl in te drukken?
Die kans moet klein zijn.  Ik heb proefondervindelijk bewezen dat het uitzonderlijk kan.

In Duffel kunnen twee jonge mannen zakelijk computers herstellen. Ik stap hun zaak binnen, vertel van de 220 fouten en het slecht gedrag van mijn HP alles-in-één.
Ik vraag: “Kan er een virus inzitten?”
“Waarschijnlijk.”
“Kunnen jullie  de computer genezen?”
“Doen we het liefst radicaal. De harde schijf terugzetten in de oorspronkelijke toestand. Kan je zelf ook met “Windows herstel”,  moet je ons niets betalen.”
“Verdwijnen dan de door mij geïnstalleerde programma’s?”
“Ja.”
Originele mannen: ze willen niet aanstonds geld verdienen. Doch ik ben tegen de ”oorspronkelijk toestand”.

Met het draadloos HP toetsenbord gedraagt mijn HP zich minder loos. Heb ik de indruk. Spontaan “startherstel” gebeurt niet zo vaak ,slechts ongeveer om de drie weken.

Maar in maart, begin maart, krijg ik een mail van Norton: Norton 360 is beschadigd, mijn computer is niet meer beveiligd. Ik moet Norton via het configuratiescherm verwijderen, daarna kan ik een gezonde versie gratis downloaden.

Hoe bestaat het? Hoe kan het dat mijn computer het beschermingsprogramma beschadigt? Hoe ? Lief van Norton zo te reageren, vlug en efficiënt. Lief! Maar hoe wisten ze het dat mijn Norton beschadigd was?  Big Brother? Een goed broertje dan.

Nog eens: maar in maart, deze keer einde maart, wil mijn printer niet meer printen. Ik tracht te vinden waarom. Hij is niet stuk, maar de printer spooler opent niet, vind ik na lang zoeken. De vondst informeert me verder: computer of printer spooler opnieuw starten. Computer opnieuw starten helpt niets. Ik zoek verder, krijg via start en services.msc een lijst met informatie o.a. over de spooler. Ik kan start of stop bij “printer spooler” in de lijst zetten. Start en ik kan nog kiezen automatisch of handmatig. Automatisch stond er reeds. Ik verander het niet in handmatig, automatisch is handig.
De printer wil nog niet. Reden spooler gesloten en in de controlelijst ontbreekt weer start. Opnieuw en opnieuw start invoeren. Tevergeefs.
Verder zoeken waarom. Fout 0x000006ba, daarom.  Wat weet Google over fout 0x000006ba? In een website met vragen en antwoorden, zegt een ervaren man dat hij de registers opgeschoond  heeft met het programma X en de printer werkte weer. Google wie levert X?  Ik koos de verkeerde leverancier. Mijn computer werd ogenblikkelijk gratis gescand en hij leed aan 440 fouten. De leverancier zou ze aanstonds uitschakelen als ik X kocht en daarbij  nog een programma dat wat kon met foto’s.  Ik dacht:  tweemaal meer verdacht gedrag dan dat van die met FileZila, toen waren er slechts 220 fouten. Ik wil de nieuwe verdachte uit de computer gooien.  Hij wil niet weg:
“Wij betreuren het dat u nu reeds onze samenwerking wilt stop zetten”. Hij toont goede wil: “We corrigeren nu reeds 220 fouten en verbeteren de rest als u 9,50 € betaalt.”   Smerig. Weg ermee.

Ik gaf niet de echte naam van het programma X. Het is mogelijke een goede opschoner van de registers, maar het laat zich verkopen door computerverdachten, waarschijnlijk verborgen tussen te betrouwen firma’s.

Google, wat zijn computerregisters? Snelwerkend geheugen rechtstreeks in verbinding met de centrale processor.  Mijn besluit: computercrimineeltjes kunnen die registers vlug overhoop gooien en je chanteren om ze tegen betaling weer in orde te brengen.

Ik zoek met “computerregisters opschonen” een programma rechtstreeks te kopen bij de uitgever of een vertegenwoordiger daarvan. Zo handel ik niet met een computercrimineel.

Ik vind “PC Health Advisor” van ParetoLogic uit Canada met vertegenwoordiging in Nederland. Ik ontdek een lovende bespreking van het programma, maar nergens een vermelding van de prijs. Toch besluit ik het te kopen, te downloaden in het Nederlands. Dat kost afgerond  48 €. Na de met mijn kredietkaart betaalde download, laat ik het programma de registers opschonen. Het vindt meer dan 200 fouten en herstelt ze.

Ik verwacht dat mijn printer nu werkt. Ondanks de “health” doet hij het niet. Ontgoocheling. Wat nu? Nu meldt de computer spontaan dat er 10 updates van Microsoft beschikbaar zijn,  één voor de printer HP 1020, mijnprinter. Na de installatie print de printer en ook mijn kleurenprinter kan het. Fijn! Eindelijk!

Indien ik “Health Advisor” alles laat doen, doet hij veel, bijvoorbeeld bij spoort dubbels op op de harde schijf en maakt ze enkelvoudig. Hij doet veel te veel. Ik heb gekozen dat mijn computer voor PC banking mijn klantnummer en het nummer van mijn bankkaart onthoudt. Health veegt dat af. Ik heb een bestand “oud”. Daarin staan oude teksten, gemaakt met voorganger-computers met Wordperfect. Ik kan die teksten niet opvragen met Word. Maar met Corel Office gaat dat wel, kan ik ze zelfs omzetten in Word. Daar ben ik gelukkig mee. Het is lang geleden dat ik met het programma werkte. En de “gezonde” vindt oud te oud, geschikt voor out of the computer. Gelukkig had ik een back up van “oud”. Ik zette die terug. Als ik de ijver van Health beperk tot registers scannen, gebeuren die gekke dingen niet.

Ik hoop dat mijn computer gezond blijft met de ingetoomde “gezondheidsraadgever” plus Norton.

Deze hoop is verleden meer dan  vijf maanden na de aankoop van het fenomeen “All-in-one”.  Hij had een computerboevenziekte  en ik heb uren geleden.

 

© Hugo Van Vlaslaer

f 

 

terug naar de inhoudstafel van deze reeks (klik)
home (klik)